dilluns, 13 d’abril del 2015

Debat: Els tòpics de la romàntica juvenil ( II )

Hey Angels!


-Primer post de la Angels Week!-
Avui us porto la segona part dels tòpics de la romàntica juvenil que va tenir molt molt molt d’èxit i va crear molt de debat (cosa que m’encanta), així que vaig fer una votació per veure quin seria el següent tema a debatir i el guanyador va ser: El físic dels personatges. Si encara no heu vist el primer debat dels tòpics de la romàntica juvenil, click aquí. 
De la romàntica juvenil i en general dels llibres juvenils



Aquest debat no el faig sola si no que he convidat (un altre vegada) a la Clar’s a que participi i vingui a deixar la seva opinió.  El post està escrit entre les dues, és a dir, hi han parts que les ha escrit la Clar’s i algunes jo, però estan barrejades, formant una única opinió ja que mentre parlàvem sobre fer l’entrada compartíem la mateixa opinió.
Abans de començar hem de dir que al post parlem d’una manera general i que no vol dir que tots els llibres siguin com direm ara i a vegades malgrat tinguin aquests tòpics ens poden agradar igualment així que no ens enfadem.



ULLERES                                                                                                             

hermione2.jpgUlleres, és un tema que últimament em toca bastant la moral. Tots els personatges mínimament intel·ligents automàticament porten ulleres, és cert que els que són intel·ligents normalment acostumen a llegir més i això els hi podria causar la necessitat… però no ho crec gaire. Estic farta perquè això no només passa a la literatura si no al cinema i a tot arreu i inconscientment ho associem malament. Crec que l’única escriptora ( en aquest cas ) que ho ha reivindicat ha sigut la J.K Rowling amb el mític personatge d’Hermione Granger. En canvi un llibre que no ho respecta gens Fangirl de Rainbow Rowell que a més el tinc molt recent. Noia antisocial, friqui d’una saga de llibres, amb beca… que falta? Pose’m-li ulleres! I és que a sobre un dels altres protagonistes del llibre li diu que està més guapa sense aquestes… buaah no puc en serio. I després per acabar-ho d’adobar tenim la típica escena - que jo la faig anomenar You belong with me scene- que consisteix en quan la protagonista es treu les ulleres, i quan ho fa tothom s’adona que és preciosa i “el noi” fa cara de sorpresa i tot acaba amb un petó… vinga va! Que són unes ulleres, no et tapen la cara! Que no és una màscara d’un ogre! per l’amor de déu!!!
Jo sóc la primera fan de la Taylor...
però és que no puc en serio...


NOIA QUE ES CREU LLETJA I EL SEU AMOR DE LA VIDA LI FA VEURE QUE NO 

A mi personalment, aquests em posen negra. Gairebé tots els llibres d’amor compleixen aquesta categoria. La típica noia que es creu massa lletja però que .. sorpresa! Descobreix que és increïblement guapa quan el seu novio la fa mirar-se en un mirall. -.- El pitjor de tot és la típica frase de “les noies guapes que no saben els límits de la seva bellesa són encara més atractives” i com a fanàtica d’aquest gènere de llibres us puc assegurar que és una cita molt comuna. I per començar, per què sempre ha de ser la noia la que és sent menys atractiva? Per què mai és el noi? 
A part, moltes vegades les protagonistes mencionen, així com qui no vol la cosa, que ja els havien dit abans que eren boniques, o que havien sortit amb bastants nois… però li resten importància perquè clar, no era l’home de les seves vides. Suposo que, un dels motius de que m’haigi agradat tant “Eleanor and Park” és perquè justament ells, no són una parella gaire típica. L’Eleanor no és precisament una noia molt agraciada que diguem i quan li pregunta a en Park si és guapa ell li respon que no, però aleshores com a reflexió personal en un dels capítols en Park va dir el següent: 

“Ella tenía razón. Jamás se veía bonita. Se veía como si fuera arte, y no se supone que el arte se vea bonito; se supone que debe hacerte sentir algo”

I això justament, hauria de ser la política de tots o la majoria dels llibres. Que s’acabin ja les històries romàntiques de parelles perfectes! Són les parelles que tenen imperfeccions les que representen l’amor verdader. I per això aquesta cita es mereix un aplaudiment. De fet la meva reacció al llegir-la va ser més aviat aquesta:
msy.gif
Com diu en una ocasió la Blair al Chuck, la gent no escriu sonets sobre parelles que són compatibles o novel·les sobre converses estimulants … els gran amors són els bojos. A veure si és veritat, ja que els joves no volem llegir sobre una relació utòpica que sabem que mai ningú a la vida real tindrà.




NOIS GUAPÍSSIMS

Si us plau, si algú troba un llibre que sigui de gènere romàntic juvenil i que el noi masculí no sigui gens agraciat si us plau deixeu un comentari amb el nom de la novel·la, saga, trilogia el que sigui perquè ni la Clar’s ni jo, en tots els llibres que hem llegit (que sumen bastants) no ens ve ni un al cap. 
Perquè tots els nois han de ser atractius? Per què sempre les noies són les que acostumen a ser les insegures i les no tan atractives? Porta al darrera algun valor masclista?

COLOR D’ULLS I CABELL

tumblr_mnufdzFHXD1sp7tazo1_r1_1280.jpg
#ullscolormarrócacaalpoder
A veure, aquesta categoria no es manifesta en TOTS els llibres, només en alguns i cal dir, que cada vegada passa menys. Però a veure,  ja sé que representa que els ulls clars i el cabell clar són exòtics i diferents ja que no abunden tant com els ulls marrons però és que hi han tants protagonistes amb els ulls blaus, grisos o verds que al món de la literatura el color exòtic és el marró! Per favor, què vol dir, que els que tenen els ulls marrons i el cabell fosc no poden ser atractius? Per exemple, ara estava pensant en els personatges més “guapos” que em venen el cap.. I en Daemon (verds), en Gale (grisos), en Jack (verds), en Day (blaus) en Christian ( blaus ), en Camden (blaus), en Jace (daurats?!), en Will  (blaus),  en Jem (grisos)... I podria seguir perquè la llista és infinita!
Quan els lectors trobem un llibre que surti dels tòpics físics ho agraïm, perquè diu molt dels valors que ens vol fer enviar l’escriptor o escriptora sobre la seva manera de veure la societat i els valors d’aquesta.

LIBRES QUE SURTEN DELS TÒPICS

Ens ha costat moltíssim poder trobar llibres que surtin almenys d’algun dels tòpics que hem mencionat en aquesta entrada finalment només n’hem trobat 3!!!!! 3!!!! sembla mentida però és totalment cert… Segurament ens deixem algun altre que ara mateix no ens ve al cap, però igualment és imaginable la quantitat de pressió social que rebem els joves sobre com hauria de ser el nostre físic. Aquests són els 3 llibres que coincidim els quals trenquen amb els tòpics:

Eleanor y Park de Rainbow Rowell. Trenca amb tots els tòpics possibles sobre el físic inqüestionable, tot i que amb Fangirl la Rainbow Rowell em va caure una micona baix.

Harry Potter. Com ja he mencionat trenca amb el tòpic de les ulleres, la mateixa J.K Rowling ho ha dit en entrevistes, que a l’hora de crear el personatge de l’Hermione volia fer entendre aquest concepte que tenim inculcat al nostre cervell sobre les ulleres.

Lola y el chico de al lado. La Lola trenca amb tots els tòpics ja que cada dia és una persona diferent, però mai sense deixar de ser ella mateixa. A part, mai mencionen que la Lola tingui un físic increïble ja que el que brilla i remarquen en ella és la seva personalitat. Igual que en Criket no és tampoc molt atractiu. Ho és, sota els ulls de la Lola, però el que verdaderament ressalta és la seva bondat. 



Què en penseu del que hem dit? Esteu d'acord?Ens hem deixat algun? Sabeu d'algun llibre on el personatge masculí sigui lleig? De quin tòpic voleu que parli al següent debat? 


:) Us espero als comentaris :)

Recordeu que és un debat! Compartim opinions!






i Clar's

12 comentaris:

  1. Eii!
    Molt bona l'entrada:) I sobretot: moltíssima raó:')
    Estem farts ja dels típics i tòpics si us plau, volem originalitat i innovació!!!

    Espero la següent entrada amb moltes ganes<3

    ResponElimina
  2. M'ha semblat molt interesant!! Estic totalment d'acord, i m'agradaria saber si soc jo o moltes noies son pelrojes? Potser tambe es perque es poc comu pero: la clary, la Nora, la Eleanor, la America, la London (forgotten)... ja se que hi ha moltes que no pero bfff...
    PD: jo tambe afagiria Los dias que nos separan com a llibre no-topic ja que els dos tenen els ulls marrons i el cabell tambe i no son cap bellezon, son normals.
    Percy Jackson (les dues sagues) tambe es podrien afegir ja que al haver molts personatges hi ha molta diversitat i tambe hi ha personatges masculins "lletjos" com el Leo o en Nico (tot i que jo me'ls imagino perfectes jajaja, fan incondicional dels dos..)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!
      Si... jo personalment de tots els llibres que enumeres només he llegit Elanor Y Park i una part de Caçadors d'ombres...
      No et sabria dir ja que no he llegit ni percy jackson( ho sé ho sé ho tinc pendent des de fa 477757 anys) ni Els dies que ens separen però segur que tens raó.

      Gràcies per participar al debat <4

      Elimina
  3. Hola!
    Seguire ben de prop aquesta angels week, i la veritat es que comencem forts!
    Les ulleres es un tema que mai m'hi havia fixat i trobo que teniu rao, l'Hermione la millor jajajaj
    Lu de quan la noia es "fea" i el noi li diu que no, pasa a taaaaaants llibres, em recorda a una foto que vaig veure on la Katniss, la Tris i la Clary deien que no eren guapes i les contestacions del nois! i aixo esta molt lligat a que el noi es SEMPRE guapisim i atractiu, i que te uns ojazos etc....m'uneixo a la recerca de trobar un noi "imperfecte"
    I vaja 3! dons deu ni do, jo n'hagues trobat menys, el millor que ho defineix millor potser es Eleanor&Park, trenca els topic d'una manera molt clara i es per aixo que agrada tant...
    M'encanten aquets debats!
    Petons <4
    L.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!!!
      Si és que és INDIGNANT! buaa el primer escriptor ue trenqui amb aquests tòpics no sap que es forrarà? perq trigeun tant??

      Gràcies per participar!!!!!<4

      Elimina


  4. Bonissima entrada!! Volem nois lletjos i històries d'amor realistes -.-

    Pd:Qui de vosaltres haurà escrit la referència al Chuck i la Blair? I ulls marró caca al poder? :''''')

    SM

    ResponElimina
  5. Hola!!
    Crec que es la primera vegada que comento i mira que fa temps que segueixo el blog pero es que amb aquesta entrada no m'he pogut estar...
    Teniu tota la raó!! Totes les histories d'aquest tipus (o la gran majoria) tenen una noia insegura i un tio tope guapo que acaba sent el amor de la seva vida.
    I que passa amb les noies menys atractives? o les que no son insegures? I perque sempre acaben amb el noi mes guapo? > - < ho trobo molt frustrant.
    Encara que hi ha una excepció que no has posat, en Charlie de Las ventajas de ser un marginado. En Charlie es vastant insegur i no molt guapo (encara que el Logan Leerman esta... ♥_♥) i en canvi la Sam es segura de si mateixa

    Pero molts pocs llibres son els que tenen excepcions d'aquestes...

    M'encanta el blog!!

    Marta M

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!!


      No havia caigut amb Las ventajas de ser un marginado tens tota la raó, però com tinc la referència del Logan Lerman ni m'havia passat pel cap, però si que és cert que és molt insegur.

      Moltes gràcies! Doncs espero veure't per aquí més vegades!!

      Un petó <4

      Elimina
  6. OLE OLE i OLE!

    Molt bona entrada! Felicitats a les dues!!
    Més d'acord no puc estar! Justament fa poc vaig fer servir aquest tema per valorar un llibre de classe. Espero amb moltes moltes ganes el proper debat. Són molt dinàmics i m'agrada saber que hi ha més lectors que veuen aquests tòpics i clixés.
    A més aquest el trobo molt interessant perquè hi ha alguns aspectes als que no els hi havia donat tanta importància però a partir d'ara ho faré. També crec que ara hi ha com un gran BOOM amb els llibres distòpics i que sovint, sobretot al principi, s'assemblen molt i no és fins a cert punt en el que trobes aquella diferència que el fa especial respecte els altres...
    Fins aviat!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!
      Moltíssimes gràcies!
      És cert que va per temporades ja que fa uns anys només hi havien llibres de vampirs i arriba un moment que es fan repetitus i només els primers (acostumen) a ser els més bons i millors.
      Tens alguna proposta per parlar al pròxim debat?

      Un petó<4

      Elimina

Hola!
Comentaràs? Moltíssimes gràcies : )
-Recorda que tothom és lliure d'expressar la seva opinió, però sense faltar el respecte en cap moment!
-Està permès posar l'enllaç de la teva pàgina web, sempre que no sigui un comentari únicament de SPAM.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...